Управлението на бизнес е сложно предизвикателство, особено в днешно време, когато има толкова много и разнообразни процеси. За да може една компания да се справя адекватно в постоянно променящата се среда, тя се нуждае от специални системи, които да ѝ помагат.

Това са т.нар ERP системи. ERP означава система за планиране на ресурсите на предприятието. Те набират популярност заради своята ефективност и практичност. Чрез ERP система компанията може да анализира и проследява изпълнението на процесите, да оптимизира разходите си и много други аспекти на своята дейност.

Не всички ERP системи са еднакви

Макар терминът да се е превърнал в универсален, ERP системите всъщност могат да са с различна функция и цел. Те са и различни по вид. Могат например да са софтуер, който е инсталиран на собствен сървър или пък да са уеб-базирани. Вторите често се предлагат със SaaS лиценз, т.е. софтуер като услуга.

Дълги години фирмите разчитаха на софтуер, който е инсталиран на собствена машина. Това обаче налага по-скъпа първоначална инвестиция за: лиценз, инсталиране на работен софтуер и сървър. След това идват поддръжката, инсталирането на обновления и отстраняване на хардуерни проблеми. Всичко това води до допълнителни разходи и загуба на време.

Towerp
Towerp

Алтернативата са уеб-базираните системи. При тях не се налагат подобни допълнителни инвестиции. Клиентът заплаща за интеграцията и последващ лиценз на месечна база за използването на софтуера като услуга. Поддръжката и всички останали ъпгрейди се включват в месечната лицензионна такса и се извършват от доставчика на услугата. Това включва и автоматично обновяване до последна версия с най-новите функционалности.

Подобна ERP система е практически достъпна от всяко устройство с интернет, според уговорените условия между доставчика и клиента. Това ги прави подходящи и при променящите се условия и ръста на работата от разстояние. Уеб-базираните платформи като TOWERP са готови за всички тенденции на бъдещето и осигуряват бърза възвръщаемост на инвестицията в рамките на две до три години.

Друга разлика на ERP системите е тяхната насоченост

Повечето са насочени към управлението на бизнес процесите. Малко са предложенията за оптимизиране на производствени процеси. Те имат своя специфика и съответно е необходим по-различен подход. Разработката на TOWERP е насочена именно към средни и големи производствени предприятия.

Тя е съобразена с допълнителните специфики на производствения процес. Може да извършва анализи на производителността и да извършва повече по вид специфични справки за оптимизиране на работата.

За кого е важна подобна система

ERP платформите с а подходящи за практически всяко предприятие. Важното е то да съобрази избора си според предлаганите функции и услуги от дадената платформа, за да получава точно това, от което има нужда. Чрез нея могат да се проследяват процесите и да се откриват потенциални проблемни или ниско ефективни дейности, които да се коригират.

Това от своя страна ще помогне и за оптимизиране на разходите. Улеснява се и управлението на човешките ресурси, както и намаляване на грешките и разходите.

Как интеграцията на ERP системата да бъде успешна

За да може да работи максимално добре, важно е ERP системата да бъде интегрирана правилно. За целта всичко започва още с подбора на платформата. Трябва да се извърши анализ на нуждите и процесите на компанията, който да посочи основните цели и да бъде в основата на подбора на ERP доставчик.

От TOWERP препоръчват на компаниите, които търсят ERP решения, да направят екип, който да е от специалисти в различните отдели, за да могат всички заедно да участват в процеса по избор и интеграция. Така всички ще могат да съблюдават избора на подходяща система с нужните възможности и функции и внедряването ѝ в компанията.

Важна е и нагласата на компанията, когато тя избира ERP доставчик. На този процес не трябва да се гледа като на избиране на услуга, а като избор на нов партньор. Двете страни трябва да имат взаимно доверие и да могат да работят добре заедно, за да постигнат очакваните цели. Така възвръщаемостта ще е и по-голяма и по-бърза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg