Петролът поевтинява с над 1%, след като Саудитска Арабия намали за февруари официалните си продажни цени за всички региони, което подчертава влошаващите се глобални перспективи и надделява над опасенията относно напрежението в Червено море и прекъсванията на петролните доставки в Либия, съобщава Блумбърг.
 
Към 08.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижава с 1,15% към 77,85 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,5% към 72,70 долара за барел.

Държавният производител Saudi Aramco понижи водещата си цена на арабския лек суров петрол за Азия с повече от очакваните 2 долара за барел поради постоянната слабост на световния петролен пазар.
 
В изявление, публикувано в неделя, компанията каза, че ще намали цените за Азия, крайбрежието на Персийския залив, Северозападна Европа и Средиземноморието с между 1,5 и 2 долара за барел поради по-ниските цени на суровия петрол в световен мащаб и увеличеното производство от страните извън ОПЕК.
 
Поевтиняването на петрола се дължи на нарастващите доставки извън картела ОПЕК + и опасенията, че растежът на потреблението ще се забави тази година, включително и във водещия вносител Китай.
 
В началото на 2024 г. Уолстрийт очаква още предизвикателства за пазарите на суров петрол, като големите банки вече намалиха прогнозите си за тази година.
 
"Прекъсванията в доставките и напрежението в Близкия изток продължават да оказват известна подкрепа", отбеляза пред Блумбърг Уорън Патерсън, ръководител на стратегическия отдел за суровинните пазари в ING Groep NV. "Въпреки това, при липсата на ескалация в Близкия изток, подозираме, че поскъпването на петрола изглежда ограничено, като се има предвид доста добрия баланс през първата половина на 2024 г.".
 
В Близкия изток транспортния гигант "Мерск" (A.P. Moller-Maersk) ще продължи да отклонява своите корабите от Червено море след поредица от атаки от бунтовниците хути.

Експерт: Над 3 лева за бензин и дизел след 1 март

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че войната между Израел и "Хамас" може да прерасне в пълномащабен регионален конфликт.

istock
istock

В същото време Националната петролна корпорация на Либия обяви форсмажорни обстоятелства в нефтеното находище Шарара след затварянето му от протестиращи. Затварянето на най-голямото находище в страната е спряло доставките до терминала Zawiya, посочи от държавната петролна корпорация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg