"Трудно е да бъде сигурен човек в ефекта от намаляването на ставката на ДДС за определени стоки. Това, че ще намалите ДДС и по този начин ще спестите част от разходите на този, който предоставя стоката или услугата, не означава, че той ще сподели със своя клиент облагата, която получава, може да я запази за себе си".

Този коментар направи пред БНР доц. Григор Сарийски от БАН във връзка с постигнатото в управляващата коалиция съгласие за намаляване на ДДС върху цените на хляба, плодовете и зеленчуците, коментира се включително и нулева ставка.

Експерт: По-ниско ДДС на храните няма да намали драстично цените
 

Икономистът Стоян Панчев от ЕКИП заяви, че одобрява подобен тип данъчни облекчения:

"Въпросът е какво може да се постигне с тях. Много е важно да се види на кои стоки и услуги ще се намалява ДДС. Според различната конюнктура на пазара ефектът ще е различен. В някои случаи може да се отрази на крайната цена, но в други - както остана и с предишните намаления, по-скоро няма облагата да е за крайния потребител".

istock
istock

Той посочи, че е добре да бъдат подпомогнати по този начин и самите производители.

Икономистите бяха категорични, че предложението на БСП за таван на цените на определени стоки би довело до изчезване на тези стоки от магазините и до поява на сив пазар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg