Цените на храните и напитките у нас ще се повишават през настоящата година.

Не са изключени и някои шокове в предлагането на храни в световен мащаб, като разпространението на чумата по свинете, която се отразява в поскъпване на месните продукти.

Това сочи прогноза на Министерството на финансите, заложена в Конвергентната програма на България 2020-2023 г., изпратена на ЕК.

От ведомството на Владислав Горанов прогнозират още, че заради затрудненията в международната търговия е възможно ограничаване на вноса на някои пресни продукти.

Възможните шокове в предлагането на храни, заедно с очакваното по-високо търсене, поради презапасяване в периода на извънредните мерки, очакваме да се отрази в положителна инфлация при хранителните стоки, която ще предизвика и поскъпване на някои услуги, като обществено хранене“, се казва още в документа.

Според него очакванията над 40% спад в международните цени на нефта, както и значително по-евтиният вносен природен газ, ще доведат до намаление на  енергийните стоки, включително и на тези с регулирани цени.

10 млн. евро глоба за производство на храни по двоен стандарт
в. Монитор

Това пък ще ограничи допълнително нарастването на цените у нас. Така месечната инфлацията на годишна база очакваме да бъде отрицателна от втората половина на годината, посочват от финансовото министерство.

Прогнозата на експертите е направена при вариант, че строгите мерки за социална изолация у нас приключат през второто тримесечие на годината, а само отделни ограничения останат през третото.

Шокът върху икономиката ще бъде временен, със силен спад на БВП през второто тримесечие на 2020 г. и по-слабо отражение през третото. През 2021 г. очакваме възстановяване на икономиката до нивата преди кризата с пандемията, се казва в Конвергентната програма.

Очакванията спад на БВП на България през текущата година ще бъде с 3% в реално изражение.

Наложените ограничителни мерки ще доведат до значително намаление на потреблението на домакинствата най-вече на услуги като култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети и транспорт. Ще бъде засегната и покупката на стоки като облекло и обувки и стоки за дълготрайна употреба.

БГНЕС
БГНЕС

Пазарът на труда у нас ще започне да се възстановява от последното тримесечие на 2020 г.,сочи още прогнозата на Министерство на финансите.

Най-засегнатите сектори в икономиката от мерките за ограничаване разпространението на пандемията са в сферата на услугите: транспорт, туризъм, хотели и ресторанти, култура и развлечения, търговия.

Според експертите най-големи трудности за осигуряване на необходимия финансов ресурс ще изпитат микро и малките предприятия в пряко засегнатите дейности.

През второто тримесечие на годината около 25% от заетите в тези предприятия ще загубят работата си.

Допълнителен входящ поток безработни ще се наблюдава и по линия на косвено засегнатите сектори,
но очакваният негативен ефект ще бъде относително по-малък, спрямо този при пряко засегнатите дейности и ще бъде по-ясно изразен през третото тримесечие на 2020 г.

istock
istock

Така, очакванията са броят на заетите да се понижи с 3,7% през второто тримесечие и 5,3% през третото тримесечие на годишна база, като възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината.

Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 пр. п. спрямо 2019 г. до 6,2%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg