„Нужно е да има редовно правителство и бюджетът да се съобрази с изискването за 3%-ия дефицит. Депутатите да имат представа как искат да се развива икономиката на България. Да имат малко по-голям хоризонт на действията си и да предприемат ефективни мерки. Нито една партия не говореше за това преди изборите”, обясни зам.-председателят на БСК Мария Минчева пред NOVA NEWS.

Председателят на БТПП и ротационен председател на АОБР Цветан Симеонов изтъкна, че не е песимист за това какво ще се случи в бюджета.

Два сценария за икономиката ни обяви Министерство на финансите


„Може да имаме по-положителни очаквания за бюджета. Имахме среща и с двете най-добре представили се групи на изборите – и с ГЕРБ, и с ПП-ДБ. Те потвърдиха, че ще направят всичко възможно за трите основни приоритета – Шенген, еврото и ОИСР да бъдат изпълнени”, каза Симеонов.

Според него няма как членството на страната ни в Шенген да се случи без правна реформа.

istock
istock

„Няма как бюджетът да бъде лекомислено увеличаван в разходната част”, допълни той.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че „ОИСР са стандарти, които трябва да бъдат постигнати, за да влезем там”.

Той изтъкна, че Бюджетът е първата задача след структуриране на новия парламент.

„Разходите са раздути до небесата от предишните парламенти”, каза той и прогнозира разклащане на финансовата стабилност, ако не се предприемат мерки.

„Плана за възстановяване и устойчивост и програмите на ЕС се бавят”, а това са милиарди, допълни Симеонов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg