Българските фирми се разплащат средно за 60 дни. Оборотният капитал на родния бизнес остава блокиран средно за 99 дни, показват данните от проучването на компания, която е лидер в застраховането на търговски кредити у нас и по света.

Срокът за разплащания на глобално ниво се очаква да се удължи до 66 дни през 2020 и до рекордните 68 дни през 2021 година, съобщава БНР.

Дават между 30 и 100 хил. лв. на стартиращи компании

След началото на кризата с коронавируса процесът на междуфирмената задлъжнялост отново се задълбочава, коментира Любомир Левичаров - икономически анализатор на Българската търговско-промишлена палата:

istock
istock

"Това е логично, предвид факта, че компаниите отлагат и забавят плащанията, за да посрещнат разходите, които е необходимо да направят, за да продължат ежедневната си стопанска дейност".

От закъснелите разплащания най-потърпевши са микропредприятията и всяко закъснение застрашава и съществуването на компаниите. Разбира се, страдат и средните и големи фирми, но при тях няма пряк риск за оцеляването им.

Mинистърът на икономиката: В топ 3 по финансова стабилност сме

Туризмът и строителството са най-засегнатите сектори. От междуфирмената задлъжнялост потърпевши са и възнагражденията на персонала.

istock
istock

Камелия Попова от фирмата, която е автор на проучването, коментира, че прогнозите са за допълнително удължаване на срока за разплащанията заради кризата с Covid-19, защото много от българските компании работят с чуждестранни партньори.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg