Ново лихвено повишение в еврозоната се очаква на последното заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка по паричната политика тази година. От юли Франкфурт направи няколко сериозни стъпки към покачване на лихвите като мярка за борба с инфлацията.

Повечето анализатори и пазарите очакват ново лихвено повишение, както и оставане на инфлацията много над целевите равнища от два процента още дълго време. Още по-важни са новите макроикономически прогнози на Европейската централна банка, които също се очаква да бъдат обявени от гуверньора Кристин Лагард.

Кристин Лагард: Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-високите лихви

От юли тази година Франкфурт направи три лихвени стъпки нагоре 0,5 пункта през юли и по 0,75 пункта през септември и октомври, и сложи край на политиката на „лесни пари“ – т.е. на количествени улеснения, с които се стимулира икономиката, но и инфлацията.

istock
istock

Вчера Федералният резерв пристъпи към поредното си лихвено повишение, но този път с по-умерен темп. Вместо 0,75 базисни пункта бе обявено покачване от 0,5, въпреки ясното послание, че борбата с инфлацията продължава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg