Спад на световната икономика с 4,4% заради пандемията, отчитат от Международния валутен фонд. Според тях ще отнеме поне година за възстановяване на нивата отпреди COVID-19.

Препоръките към България са да се помисли за още помощ към бизнеса и засегнатите от кризата.

Това обяви шефът на Фонда Кристалина Георгиева в специално онлайн интервю за българските медии.

МВФ: Пандемията ще влоши жизнения стандарт в почти всички държави

„България предприе сериозни мерки, фискални мерки, мерки от страна на паричната политика. Има място да направи повече. Ако имам един съвет към България, то е да имаме сериозни, стабилни интересни планове за това как да използваме ресурс, за да можем на другата страна на тази пандемия да имаме по-конкурентоспособна икономика”, заяви Кристалина Георгиева.


Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система. 

МВФ: Без ваксина кризата няма да приключи


България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи, заяви още Кристалина Георгиева.

Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. 

"На много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която, аз съм убедена, ще има място и в България", заяви Георгиева и допълни, че "има части на икономиката, които всъщност печелят от нея - дигиталната икономика със сигурност, високотехнлогочните отрасли, индустрията на здравеопазването."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg