Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в реч по време на инвестиционна конференция в Рияд, предаде Ройтерс.

Не сме щастливи, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите, посочи тя. По думите й през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един "фантастичен свят".

Бихме желали да видим нормализация в паричната политика, но тя ще настъпи постепенно.

5% от банките в света са уязвими, ако лихвите останат дълго време по-високи

Това, което не ми дава покой и не мога да мигна, е фактът, че живеем в един свят, в който кризите стават все по-чести и все по-унищожителни, посочи Георгиева. Това, което се случва сега (в Израел и Газа - бел. ред.) няма да е последният шок.

Ние сме загрижени за случващото се, за загубата на човешки животи, но и за загубата на икономическа дейност, каза шефът на МВФ. Още по-лошото е, че това се случва в момент на забавяне на икономическата активност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните дългове. А близките до конфликта страни като Египет, Ливан и Йордания вече усещат ефектите. Туристите там намаляват, тъй като несигурността е убиец на туризма.

istock
istock

Именно затова ние от Фонда не се колебаем и действаме бързо, когато става дума за помощ, за преструктуриране на дългове, каза Георгиева.

Добрата новина е, че затягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата новина е, че това не става толкова бързо, колкото бихме желали.

Все пак лихвените проценти засега не са задушаващи, а само правят живота по-труден, заключава управляващият директор на МВФ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg