Новите прогнози на Международния валутен фонд, които трябва да излязат през април, ще покажат, че войната в Украйна ще забави глобалния икономически растеж, но няма да предизвика глобална рецесия, каза във вторник управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс.

Изказвайки се на онлайн събитие, организирано от списание Foreign Policy, Кристалина Георгиева каза, че някои слаби развиващи се икономики, които все още се борят с пандемията от Covid-19, все пак са изправени пред риск от рецесия поради сътресения в резултат на по-високите цени на храните и енергията и по-строгите финансови условия поради повишенията на лихвите в развитите икономики.

Централните банки в окото на перфектната буря

Въпреки че растежът на световната икономика ще бъде по-нисък от очакваното, "прогнозите за растеж за 2022 г. все още ще останат в положителна територия", потвърди Георгиева, като добави обаче, че се "притеснява от дългова несъстоятелност в някои страни с ниски доходи", тъй като затягащите се финансовите условия биха могли да ги вкарат в състояние на "шок".

МВФ
istock

"Русия нахлу в Украйна, когато световната икономика все още не се беше възстановила напълно от предизвиканата от Covid-19 криза. Ние оценяваме въздействието на войната и санкциите в различни части на света", каза Георгиева, като подчерта, че фокусът трябва да бъде насочен към "най-уязвимите" държави.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg