Вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева.

Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления. 400 млн. лв. ще са по европейската програма REACTEU. Те ще са за дигитализация, възстановяване и растеж. Останалите 162 млн. лв. ще са пренасочени средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

Подпомагат "големите малки" фирми с още една процедура

Парите би трябвало да стигнат до края на септември. Според икономическия министър Лъчезар Борисов за след това трябвало работещ парламент.

istock
istock

„Няма да има пари за всички, но въпросът е средствата да бъда разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие. Важно е и те да получат средствата навреме”. Това заяви председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев пред NOVA

„Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой компании. Затова предлагаме и още един критерии като таван, а именно - половината от спада от това, което са реализирали през миналата година, защото може някой иначе с помощта да излезе на печалба", посочи още той.

Дянков: Хората нямат резерви, кризата ще е тежка

„Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата”, смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.


„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, допълни той.

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена.

„Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ .

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg