Завършваме годината със сериозен политически хаос и несигурност в икономиката. Политиците правят безумни популистки разходи на фона на наближаващите избори. Има къс хоризонт на планиране, което е фатално в икономическия процес. Влизаме в 2023 г. в среда на несигурност по много линии. Това каза пред NOVANEWS икономистът Кузман Илиев.

По думите му в капиталоинтензивните сектори като строителството за 9 месеца има спад с 9% в продукцията.

Последни дни за зареждане на автомобила с отстъпка


"Кризата влияе на пазара на недвижимите имоти, а оттам започват да се притесняват хората дали ще си запазят работата. Отстъпката за горивата не решава нищо, хубаво е да платиш по-малко, но не е определящо. В един момент можем да имаме дизелова криза, която да касае индустрията и храната. Не знаем дали ще имаме количествата нефт, което да се преработи в рафинерията. Алтернативни количества можем да внасяме от Саудитска Арабия, това изисква логистика. Европа е в много тежка ситуация заради тавана на цената на нефт, от тази ресурсна война ще страдат обикновените хора", обясни той.

Според него високата цена е по-малкото зло, защото ресурсът може да го няма в бензиностанциите.

istock
istock

"Досега 50-60% от дизеловите продукти идваха от Русия. Самите американци си казват, че при тези високи цени и сложната зимна обстановка, може би ще намалят количествата на втечнен газ. Така няма да можем да си заредим газохранилищата в Европа, ще има дефицит около 30 млрд., а може и повече. Влизаме в поредица зими, ще е въпрос на стратегическо мислене да се осигурят количества газ. Катар и Алжир са алтернативата, затова трябва да сме дипломатични с тях", категоричен е Илиев. И допълва, че е нужно да се построи нова АЕЦ.

Лъжа ли е твърдението, че сме с най-евтини горива в Европа

Икономистът Румен Гълъбинов смята, че трябва да се види дали компенсациите за тока трябва да продължат по същия начин.

"Да, ние трябва да догонваме пенсиите и минималната заплата, но дали трябва да се увеличават сега наведнъж? Не е ли по-добре да се раздели сумата по увеличението с няколко месеца? Ако продължаваме да финансираме всички увеличени разходи в държавата с нов дълг, дали догодина по това време няма да говорим за увеличение на данъци?", попита той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg