Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Не се очертава извън Русия и Украйна, които водят война, рецесия в света или в Европа.

Това коментира в студиото на „Здравей, България” бившият министър на икономиката Николай Василев.
 
„Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, допълни той. По думите му туристическият сезон у нас няма да бъде същият.

„Растежът вероятно няма да е такъв, какъвто трябваше. Това е жалко, защото инфлацията се бори най-добре с растеж”, уточни Василев.

Бившият министър на икономиката обаче коментира, че очаква положителен растеж. „България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта той.

Прогноза: Затруднения очакват хората следващите месеци

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас,  в сравнение със сегашните.
 

istock
istock

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg