Ще поскъпнат ли горивата след национализацията на „Росенец”? Само за месец цената на дизела се е повишила с до 30 ст. на литър. Увеличението в цената на масовия бензин е с 22 ст. От четвъртък вечерта до днес стойността на газта е скочила с 5-6 стотинки.
 
Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е категоричен, че повишилите се цени се дължат на скока в цената на петрола на световните борси.

„Има и друг фактор – че Русия и ОПЕК се разбраха да намалят добивите, а в същото време има търсене, тъй като в Китай след пандемията има търсене на горива”, обясни експертът пред Нова телевизия.

Малките бензиностанции вдигнаха цените

Темата в студиото на „Здравей, България” коментира и икономистът Руслан Стефанов. Според него национализацията на пристанище „Росенец” и скока на горивата нямат връзка, „освен ако няма злонамерено деяние от страна на руския оператор на рафинерията”.

Стефанов се съгласи с мнението на Иван Кашилски, че повишението у нас се дължи на цените на петрола на световния пазар. 

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg