Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Фонд ФЛАГ подписаха договор за заем на стойност 25 млн. евро за насърчаване на обновлението и възстановяването на градовете в България.

Фонд ФЛАГ ще добави равностойна на размера на заема сума от 25 млн. евро от собствени ресурси и ще насочи общата сума от 50 млн. евро към общини, общински предприятия и други институции, които отговарят за предоставянето на обществени услуги.

Получаваме 511 млн. евро заеми за безработицата у нас

ФЛАГ ще подкрепя инвестиции в модернизиране на градски зелени площи и открити публични пространства, подобряване на устойчивия градски транспорт и обновяване и реконструкция на обществени сгради (училища, здравни центрове, административни сгради).

Освен това, Фондът ще насочи усилията си към модернизиране на основна дребномащабна общинска инфраструктура (улична мрежа, питейна вода, канализация) и мерки за приспособяване към изменението на климата.


Този договор е част от по-широко сътрудничество, което увеличава възможностите за финансиране за градско развитие по линия на средствата за сближаване. 

Близо 100 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ е изплатена на бизнеса у нас

По-рано тази година ЕИБ и Фондът на фондовете (“Фонд мениджър на финансови инструменти в България”) създадоха Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие.

Платформата, която се финансира от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, има за цел да координира усилията на партньорите, които предоставят финансиране и консултации, както на европейско, така и на национално ниво, и да съдейства за съчетаване на европейското финансиране за сближаване с кредитирането и консултациите от страна на ЕИБ чрез специализирани финансови инструменти и посредници за градско развитие в полза на българските общини. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg