Освен инвестиционни проекти Планът за възстановяване и устойчивост съдържа и много реформи. Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет по повод публикуваната за обществено обсъждане на сайта www.nextgeneration.bg преди два дни обновена версия на плана.

Той смята, че това е правилният подход, защото в бъдещето, когато идват допълнителни финансови средства, не трябва да има само инвестиционни проекти, но и да има реформи към тях.

Обявиха колко са парите за образование в националния план

Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

istock
istock

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.


Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време.

"Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", добави вицепремиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg