Според скорошно проучване, 56% от ПР агенциите по света смятат да увеличат агенционните си такси в следващите 6 месеца.

От тях само 8% възнамеряват нарастването да е над 20%, но 46% планират с 10% по-високи възнаграждения от клиенти – като това е и въпрос на преговори. 
 
Данните са от влиятелното тримесечно проучване PRCA ICCO Confidence Tracker, публикувани наскоро. БАПРА е член на International Communications Consultancy Organisation (ICCO) от 2005 г. 
 
Намеренията са свързани с променящата се макроикономическа ситуация в света, която поставя  предизвикателства  пред ПР бранша. В същото време комуникационните специалисти ясно заявяват, че е все по-важно да показват добавената стойност за бизнеса – с увереност и с използване на надеждни метрики. 
 
Проучването разкрива и някои от практиките на ценообразуване при агенциите.

„Окуражаващо е, че само 22% от анкетираните са на фиксирана часова ставка. ПР специалистите понякога недооценяваме работата си и в крайна сметка доставяме повече услуги при работата с клиенти. Членовете ни не бива да имат притеснения да прилагат такси и ставки, които отразяват по подходящ начин стойността, предоставяна на клиентите“ – отбеляза Грегорж Шчепански, Президент на ICCO. 
 
„В началото на следващата година планираме да направим локално проучване, което да покаже практиките на ценообразуване на ПР агенциите в България. Смятаме, че това ще даде ясна картина и ще повиши увереността в целия ни пазар“ – каза д-р Александър Христов, Председател на БАПРА. 
 
Проучването PRCA ICCO Confidence Tracker е реализирано от агенцията Question & Retain. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg