Предлагаме 15% ставки на основните данъци - върху доходите с необлагаем минимум, върху печалбата за фирмите и ДДС. Последното няма как да стане сега заради фиска. Това значи увеличаване на данъците за корпорациите и бизнеса и намаляване за 2,4 млн. работещи българи. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA NEWS.

По думите му чуждестранните инвестиции за миналата година са под 4% от БВП.

13-а заплата за работещите, ако се въведе необлагаем минимум и 15% подоходен данък

"Народът не вижда решение на ежедневните си проблеми, това не е свързано с изказвания на някой конкретен човек непременно. Какво значи едноцифрена инфлация и дали доматите ще бъдат по-евтини в магазина? Това значи, че те ще са по-скъпи от вчера, няма да бъдат на същата цена. Понижаваща се инфлация не значи по-ниски цени, а по-малки ръстове. Падането им значи да има дефлация", коментира той. 

Според него програмата за капиталовите разходи е излишно раздута двойно.

istock
istock

"Това са публични пари, могат да бъдат орязани до 3 млрд. лева. Освен това издръжката в момента е завишена с 2,8 млрд. спрямо изпълнението на 2022 г. Нужно е по-справедливо данъчно облагане, с което около 2 млрд. повече ще дойдат от фирмите. С необлагаем минимум всички доходи до около 3000 лева ще спечелят - тези, които са под МРЗ, ще спечелят близо една брутна годишна като полза. Можем да намалим дефицита до 3%", смята Димитров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg