В писмо до международния телекомуникационен гигант Etisalat бившите малки акционери на О2 описват неетични действия от страна на PPF, която, след като придобива мажоритарен дял от компанията, започва да ги притиска и в крайна сметка ги изтласква,  като им плаща по-ниска цена на акция, отколкото реално е стойността на дружеството. Това пише N1 като се позовава на чешкия сайт protext.cz.
 
През 2014 PPF придобива мажоритарния дял от телекомуникационната компания О2. Разделя я на две - O2 и CETIN, въпреки че миноритарните акционери са били против. След това PPF напълно превзема контрола над CETIN, изтласква малкия партньор и му изплаща по 172 крони за акция - значително под истинската стойност на акциите, се посочва в писмото. Чрез подобни похвати придобива и пълен контрол над O2, а след това я препродава с печалба от над 13 млрд. крони, се казва в публикацията.
 
Малките акционери водят съдебни дела срещу PPF, допълват от protext.cz, но след като превзема контрола, акциите се прехвърлят на трети компании и така първоначално съдените фирми всъщност стават празна черупка, пише още в писмото до новите партньори на PPF. „Това прилича на подлагане на динена кора под краката на бившите малки акционери, които искат да се преборят за своите права спрямо PPF”. Изчисленията на малките акционери на CETIN показват, че са получили поне 60 крони по-малко на акция. Според независим експерт, назначен от съда, размерът на една акция по времето на отстраняването на малките партньори е дори по-висок и възлиза на 247 крони. Така от всяка акция акционерите губят по 75 крони. Въз основа на мнението на вещо лице акционерите, отстранени от CETIN, искат доплащане в размер на 75 крони за акция, а тези от О2 – 85 крони за акция плюс лихвите.
 
Според Томаш Хайек, представител на малките акционери от CETIN, PPF ще подходи по същия начин към новия си партньор. „Отново същият начин на действие, който е използван в случая на CETIN - да се изсмукват максимално пари в брой, да се преопакова и да се препродаде”, пише Хайек в своя Twitter акаунт. Бившите акционери от CETIN и О2 предупреждават новия инвеститор, че в Република Чехия неетичното поведение на PPF е подробно изнесено в медиите, и че зад тях застана и генералният директор на Борсата с ценни книжа в Прага Петър Коблиц, пише още protext.cz. Цитират изказване на Коцлиц: „Напълно разбирам гнева на акционерите. Не ме учудва, че буди изненада и недоволство, когато нещо такова се случи на пазара, който през последните десет години се държи като стандартен западноевропейски пазар.”
 
Бившите миноритарни акционери отбелязват още, че империята на покойния Петър Келнер продължава да използва бизнес моделът, развит още през деветдесетте години - евтино да придобиеш, да извлечеш печалбата и скъпо да продадеш, който в течение на времето донесе на PPF астрономически печалби. „Той продължава да бъде същият и само се приспособява към новите обществено-политически отношения. На всичкото отгоре компанията се представя като филантроп – например подкрепя образованието, културата или по време на COVID-19 спасява животи като купува апарати. В тази посока би трябвало да текат финансови средства, но от „нормален” бизнес. В никакъв случай от пари, които са спестени като неетично се отстраняват акционери на цена много под реалната”, пише още в публикацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg