Германската прокуратура заяви, че са повдигнати обвинения срещу адвокат и шестима служители на вече неплатежоспособна банка заради мащабна измама, при която обвиняемите без да имат основание са поискали близо 400 милиона евро данъчни отстъпки.

Твърди се, че обвиняемите са се договорили за участие в схемата между 2006 г. и 2009 г., вследствие на което на инвеститорите бива възстановяван данък, който те никога не са плащали, се казва в изявление на прокуратурата във Франкфурт.

Седемте заподозрени - шестима германци и един американец на възраст от 48 до 67 години - са изправени пред обвинения в "сериозно укриване на данъци", докато неназована адвокатска кантора е посочена в обвинителния акт, че е играла подкрепяща роля в измамата.

Орязват бонусите на банкерите

„Файненшъл таймс“, позовавайки се на „хора, запознати със случващото се“, по-рано този месец спомена името на компанията - известната адвокатска кантора Freshfields Bruckhaus Deringer и заяви, че кантората е потенциално изправена пред значителна глоба, ако бъде призната за виновна.

В публикацията също така се казва, че един от обвиняемите е бившият шеф във фирмата, който отговарял в глобален план за данъците. Той е германски гражданин, който бил арестуван през ноември и освободен под гаранция на следващия месец.

istock
istock

От адвокатската кантора отказали коментар при поискването н такъв от Франс прес.

От прокуратурата са на мнение, че в рамките на измамната схема заподозрените са купили акции за "няколко милиарда евро" чрез Maple Bank във Франкфурт, която оттогава е обявена в несъстоятелност.

Българската банкерка призна за измамата с милиони

След това акциите бързо променили собственост сред участниците около деня на изплащане на дивидент, и по този начин се искат множество данъчни отстъпки за едно изплащане.

Обвиняемите на практика са лишили държавата от 388,5 милиона евро данъчни приходи, около 100 милиона от които вече са изплатени.

Двама британски бивши инвестиционни банкери миналия месец станаха първите заподозрени, които са изправени пред съдебен процес по скандала в Германия.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg