Европейската прокуратура представи доклада за дейността си през 2022 г., в който се отчита, че в България се водят 143 разследвания по съмнения за измами с бюджета на ЕС за общо 492,6 милиона евро.

Миналата година са започнати 101 от тези проверки, свързани с разходи за 176,3 милиона евро. Проверките по повод измами с ДДС са за щети на стойност 2,6 милиона евро.

По искане на прокуратурата на ЕС е бил наложен запор на имущество за 6,5 милиона евро. Повдигнато е едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, 19 случая са обединени.

Как да се предпазим от финансови измами

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 - по данни от частни лица, девет сигнала са постъпили от институции на ЕС. По едно от делата се очаква решение, по едно е произнесена първоинстанционна присъда, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, показват данните.

istock
istock

Най-често се разследват измами със средства, изплатени по случаи, несвързани с обществени поръчки (94 случая), на второ място са обществените поръчки (45), 16 случая са за предполагаема корупция, 11 са за злоупотреби.

Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието (42), регионалното развитие (25) и други програми на ЕС (22), се отчита в доклада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg