„Относно помощите от държавата - когато помагаме на хората в тежката ситуация с цените, ние допълнително стимулираме инфлацията. Този проблем стои пред всички правителства. Затова вчера на кръглата маса беше казано, че за да се спре скокът на инфлацията, трябва да има рецесия - чрез качване на лихвите, свиване на търсенето”, каза обясни икономистът Стоян Панчев в студиото на „Здравей, България”

Според него добра мярка е повишаването на прага за регистрация по ДДС. Единственият проблем е, че тя ще започне да действа след 6 месеца, поясни той.
 
„Мерките бяха дефинирани като антикризисни, но нека видим каква е кризата. Тя включва повишени нива на инфлацията и намалени нива на икономическия растеж. Предвиждахме растеж 4,8%, а от вчера прогнозата на ЕК е 1,6. Мерките не са достатъчно фокусирани. Те увеличават разполагаемите доходи в най-ниско доходните групи, което означава, че ще повишат търсенето. Мерките са проинфлационни, а не антиинфлационни.

От друга страна, те не стимулират икономическия растеж, защото не повишават икономическата активност. Приличат на мерките преди изборите, могат да бъдат дефинирани като предизборни. Много е трудно когато имаш инфлационни процеси, да предприемеш такива мерки, че да не влезеш в рецесия”, посочи и икономистът Добрин Иванов.

Шефът на БНБ: Икономическа катастрофа е по-възможна за една страна, ако е в периферията, отколкото в еврозоната

По думите му мерките не са достатъчно фокусиране и таргетирани. „Времената са трудни и няма изглед да станат по-добри в краткосрочен план. Мерки от рода на повишаване на всички пенсии с еднакъв размер разрушават пенсионния модел. Мерки като тази - всички ползватели на горива да получават някаква отстъпка, също не са достатъчни, защото някои хора нямат коли”, каза още Иванов.

istock
istock

Относно влизането на България в еврозоната, двамата са на различно мнение. „Добра антиинфлационна мярка ще бъде да се забави влизането ни в еврозоната”, каза Панчев.

„Инфлацията в еврозоната е 2 пъти по-ниска, отколкото в България. Трябва да положим всички усилия, за да подготвим икономиката за влизане на 1 януари 2024 г.”, твърди Иванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg