Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че перспективите пред световната икономика "значително са се влошили" от април насам и тя не може да изключи възможна световна рецесия през следващата година, като се имат предвид повишените рискове, предаде Ройтерс.

"2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна", добави ръководителят на финансовата институция. "Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г." 

Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната сега е по-сложно заради високата инфлация

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред Ройтерс, че през следващите седмици фондът ще понижи прогнозата си за 2022 г. за глобалния икономически растеж, която засега е 3,6% , за трети път тази година, като добави, че икономистите на МВФ все още финализират новите числа.

Според Георгиева забавянето на икономическия растеж може да се окаже „неизбежна цена" предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност.

МВФ
istock

Очаква се МВФ да публикува актуализираната си прогноза за 2022 г. и 2023 г. в края на юли, след като намали прогнозата си с близо цял процент през април. Световната икономика се разшири с 6,1 % през 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg