Времето доста напредна и започва да изглежда все по-вероятно да влезем в новата година без бюджет, каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.
 
Новата коалиция по-скоро в опит да вкара политиките, които обсъжда, предполага отиване в следващата година. Дори да се стигне до внасяне на бюджета от служебния министър на финансите, ще останат две седмици до края на годината, допълни Ганев. По думите му най-вероятно ще влезем в 2022 г., „изпълнявайки стария бюджет по инерция“.
 
Ганев вижда като проблем и риск в чл. 87 от Закона за публичните финанси, където според него има вкаран цял закон в едно дълго изречение.
 
„От една страна правителството ще се опита да бъде максимално гъвкаво, тъй като законът казва - харчиш толкова, колкото си харчил за същия период миналата година, но вземаш под внимание влезли в сила актове на НС и МС, с които се актуализират някои от социалните плащания.“

По-високи пенсии и заплати - възможни ли са с бюджет 2022

Най-вероятно през януари ще има два алтернативни дебата – какъв да бъде новият бюджет, по обичайната процедура, и от друга страна – технически спорове кой как харчи в тази извънредна ситуация, в която харчим стария бюджет, и най-вероятно конституционен спор, обобщи Петър Ганев.
 

Бюджет 2017  между стари грешки и нови обещания
ИПИ

Икономистът смята, че с пенсиите няма да има проблем, но посочи, че има множество малки социални плащания, различни трансфери и не може да предвидим категорично, че някоя социална група няма да остане изненадана през януари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg