"1,8% - това е оптимистичният вариант за ръста на икономиката. БНБ например прогнозира 0,4% ръст. Това е позитивен реалистичен вариант. Има и варианти с рецесия, които са още по-страшни. Това, което показва правителството, не е най-страшното нещо."
 

Това каза в интервю за БНР икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Залага се нов, рекорден за България дълг, а по-важният въпрос е дали ще можем да вземем пари назаем, има ли откъде. Само преди няколко месеца Великобритания, шестата икономика в света, не можа да вземе дълг на пазарите и се наложи централната банка да прави извънредна операция, която не е правена десетилетия, обясни икономистът.
 
"Всякакви сценарии са възможни. Все още сме в полето на сценариите. Самият бюджет и план. В момента имаме план за план. В момента по-скоро сме в полето на обсъждане на вариант – един по-страшен, друг по-страшен, но все ни бягат по-важните неща", коментира Васил Караиванов в предаването "Преди всички".
 
"Парите за капиталови инвестиции ще зависят от пакет закони, които Народното събрание трябва да приеме – за ПВУ. Първият транш дойде, но следващите траншове са заложник на работата на Народното събрание", посочи той.
Според него в момента сме изправени пред дилемата дали да имаме тежка година, а след това да имаме "що-годе нетежки години, да има относително стабилна финансова дисциплина", или "да допуснем големия дефицит – било 6,4%, било по-голям процент, може да скокне и на 7, и на 8".
 
При голям дефицит тази година няма да имаме наказания от ЕК, но "тръгва инерция, от която много трудно можем да се върнем". Допълнително ще има и санкции от ЕК и ще намалеят парите от фондовете, предупреди експертът.
При връщане на стандартната ставка на ДДС от 20% за всички и за всичко, това няма да е достатъчно, добави Караиванов. Ако депутатите не желаят да вдиган данъци, трябва да се режат разходи, поясни той. Според него следва да отпадне увеличението на пенсиите от 1 юли.

Вдигат по-малко пенсиите от догодина

"Еврозоната най-рано след 5-6-7 години, ако въобще", подчерта той, запитан колко се отдалечаваме от еврозоната с настоящия бюджетен дефицит. Отдавна е изтекло времето на преференциалните данъци, категоричен е преподавателят.

Трябва да се прецизират и разгледат отново както приходната, така и разходната част на бюджета, заяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тя изрази категорична позиция срещу орязване на доходите.
 

istock
istock

"Има достатъчно буфери за балансиране на бюджета. Първо трябва да говорим за увеличаване на приходната част, а да не пипаме разходната част за перото "работни заплати". Да се орязват пенсии и работни заплати е недопустимо. Ще се създаде напрежение и сериозни сътресения в секторите."
 
Само България и Унгария са с 10% данък печалба, в ЕС се подготвя директива, която препоръчва корпоративният данък да е минимум 15%, отбеляза синдикалният експерт. 
 
Ако се увеличи данък печалба, могат да дойдат повече от 2,5 милиарда приходи, смята Иванова.  "Напълно отричаме вариант 22%, по този начин ще бъдат натоварени крайните потребители", изтъкна тя относно предложението да се вдигне ДДС. Чака ни тежка година, обобщи Виолета Иванова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg