Освен бежанския поток от украински граждани към страната ни и други европейски държави, такъв ще има и от руски граждани, несъгласни с режима на Путин. Това каза в ефира на „Здравей, България” дипломатът Милен Керемедчиев. По думите му това е шанс за България да вдигне капацитета на работните кадри.
 
„Има вече няколко чартърни полета от Турция, с които пристигат руски граждани и техните семейства у нас. Усеща се цялостно изнасяне от Русия. Големи компании също местят бизнесите си. България има голям шанс да вдигне капацитета на специалистите, които работят в западните компании”, обясни той.
 
Опитите на Путин да спаси руската икономика към момента са безуспешни, смята Керемедчиев.
 
„Това, че нареди на държавни и частни компании да изплащат възнагражденията на служителите си в рубли, няма как да се случи. Вдигането на заплатите и пенсиите, на фона на сериозното покачване на цените в магазините, също няма да помогне срещу масовото обедняване на хората. Руската икономика влиза в сивия сектор по примера на Севернокорейската. Въпреки наложените санкции, търговията ще се осъществява през контрабандни канали”, каза още той.

Банките в ЕС трябва да следят трансакциите на всички свои руски клиенти

Дипломатът обясни, че е много вероятно Русия да не може да обслужва външния си дълг.

istock
istock

„Това ще създаде огромна инфлация. Колкото повече Путин навлиза в украинска територия, колкото повече средства ще са му необходими”, допълни Керемедчиев.
 
Във връзка с разследването на руски олигарси Милен Керемедчиев обясни, че става въпрос по-скоро за пр кампания.
 
„Целта е да се видят приближените до Путин. Ако не може да се докаже корупция за тези имена, ще последват тежки съдебни процедури”, коментира още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg