Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуретни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от "Газпром експорт".

Това каза пред NOVA NEWS  Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард и ще ги плаща всеки един от българските граждани.

Бивш шеф на БЕХ: В следващите месеци ще има ново поскъпване на газа


"Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кой в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кой ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели".

"Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентноспост”, посочи още Велев.

„Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро - 3 пъти по-малко, в Унгария - 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 ввро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена."

istock
istock

Велев посочи, че цената по договора с "Газпром" е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. За протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с "Газпром" той бе категоричен:

"Това е протест на една секта. Това е секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино".

Икономиите на газ започнаха

"Отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от "Газпром експорт". Да напълним на 100% "Чирен" и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ". А диверсификацията я постигаме с времето, подчерта Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали, бизнесът ше настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала, обясни Велев и заключи: 

"Ако това продължи достатъчно дълго - да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg