Общата тенденция е, че всяка нова Covid вълна влияе все по-слабо върху икономиката. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Лъчезар Богданов, икономист в Института за пазарна икономика, който коментира отражението на четвъртата ковид вълна у нас и новите противоепидемични мерки.

„Сбъдна се прогнозата от миналия месец февруари, че трябва да се научим да живеем с този вирус. И това се случва. Бизнесите се напасват, намират начин. Това е хубавата новина за икономиката. Тоест – ефектите стават все по-слаби и по-концентрирани в тези, които са пряко засегнати“, обясни Лъчезар Богданов.

Икономистът подчерта, че за разлика от предишни ограничителни мерки, сега има възможност да се избегнат ограниченията чрез използването на зеления сертификат за преболедували и ваксинирани, а също и отрицателен тест.

Влошаване на бизнес климата и през октомври

„Ние вече имаме един по-лек режим за голяма част от стопанските дейности. Но това, което е най-важно – голяма част от индустрията и услугите функционират на пълна мощност. И една от причините за този ръст на някои суровини и електроенергията, е точно това – икономиката, глобално, в цяла Европа и в България, работи на доста високи обороти“, обясни Лъчезар Богданов.

Той обаче каза, че изискването за зелен сертификат няма да сработи за всички еднакво. Това ще се отрази на понижаване на оборотите и приходите на различни бизнеси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg