Днес премахването на излишните работни места и превключването към работа от вкъщи, което стана по-често поради COVID-19, води до нула натовареност на градските офиси.
 

Цените на търговските недвижими имоти също падат бързо, включително в райони, заети от магазини и ресторанти, които преди това са обслужвали офис служители.

Това твърдят от "Saxo Bank", които публикуваха ежегодните "Шокиращи прогнози", които не са официални и описват хипотетични бъдещи събития.

Банката смята, че заплахата от пълно унищожаване на обществените структури ще накара правителствата да осъзнаят, че мерките, предприети в отговор на пандемията, не са просто паническа реакция, а началото на нова ера на безусловен основен доход, което предполага редовни плащания на гражданите от страната независимо от наличието на работа, нуждата и други. фактори.
 
Въвеждането от страна на правителствата на такъв инструмент за подкрепа ще промени отношението на гражданите към ролята на работата в живота. "Следователно много млади хора ще останат да живеят там, където са израснали.

Междувременно както професионалисти, така и нискоквалифицирани работници в големите градове ще започнат да напускат поради спад в предлагането на пазара на труда. Поради това малките апартаменти в криминализираните райони ще загубят своята привлекателност", твърди банката.
 

istock
istock

Задлъжняване на корпорации
 
Пандемията COVID-19 драстично увеличи дълговите натрупвания в световната икономика, което стана опасно по време на финансовата криза през 2008 г.

Политиката на практически неограничено обезпечаване на ликвидност и смекчаването на условията за финансиране доведе доходността на държавните и високорейтинговите корпоративни облигации до исторически минимуми, заставайки инвеститорите да прибегнат до рискови активи, обясни Saxo. Склонността към риск се подкрепя и от очакванията за ефективна ваксина, която трябва да поднови икономическия растеж, добави банката.

Минимален доход въвежда Испания

В бъдеще обаче ще се окаже, че по време на пандемията икономиката е била изключително "свръхстимулирана" и след ваксинация много скоро ще прегрее. В резултат на това броят на корпоративните неизпълнения по дълга ще се увеличат до многогодишен връх, "като компаниите, натоварени с най-тежки дългове във физическия сектор на търговията на дребно, които имаха трудности дори в здравословна икономика преди коронавируса", ще са сред първите, които ще паднат”, обясни Saxo.

istock
istock

При този сценарий експертите на банката препоръчват продажбата на корпоративни ETF-фондове, специализирани в облигации с висока доходност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg