Възможно е да достигнем до 20% инфлация до края на годината. Това прогнозира в ефира на „Твоят ден” икономистът Руслан Стефанов. По думите му напълно възможен е подобен двуцифрен рекорд на този етап.
 
„Не е хубаво да се правят много смели прогнози, защото те допълнително могат да засилят подобни очаквания, но вече не е немислимо да се стигне до такива инфлационни нива. До края на месец март инфлацията в България е достигнала 12%”, обясни той.
 
Той уточни, че не може да се говори за хиперинфлация.
 
„Говорим за най-високата инфлация за последните 3-4 десетилетия. Притеснително е, но не можем да говорим дори за галопираща инфлация, каквато например има в Турция и Русия. Няма да видим такава в страните от ЕС. Рано е да се говори и за стагфлация”, каза още Стефанов.

БАН: Храните могат да скочат с до 200% до есента

Във връзка с бюджетния излишък от 900 милиона лева, който отчета властта, икономистът обясни, че това не е неочаквано.

istock
istock

„При това рязко повишаване на цените на горивата и стоките, се увеличават акцизите и ДДС-то, което пък води до увеличение на приходите в бюджета”, допълни той.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg