„Приемаме, че има сериозна заплаха за здравето на хората. Поставяме ги на първо място и сме решени да отстояваме тази позиция. Но трябва бизнесът да бъде компенсиран реципрочно и подобаващо”, заяви пред NOVA зам.-председателят на Хотелиерската и ресторантьорска организация Атанас Димитров.

Затворените хотели и ресторанти искат 100% от заплатите си и 30 на сто от оборота, за същия период на миналата година. 

Валери Симеонов: Ресторантите и заведенията трябва да отворят на 4 февруари

Според Димитров исканията са реалистични, на фона на ситуацията. Той подчерта, че заради затварянето и националната карантина през изминалата година, тази за сектора ще бъде нулева.

istock
istock

„Ние не делим, секторът „Туризъм” го гледаме като цяло. Той е засегнат почти 100%. Това, че хотелите функционират по определен начин, не значи, че те всъщност изпълняват предназначението си. Разходите им са изключително големи, а за тях компенсация няма”, подчерта Димитров и обясни, че това е довело до решението за отваряне на ресторантите в тях.

Настояват за 5% ДДС за ресторанти, заведения и хотели

Според него трябва да отпадне крайният срок за кандидатстване по мерки за помощ от държавата.

Исканията на сектора са мярката, която дава 20% от оборота на фирмите, да продължи поне до края на януари. Димитров е на мнение, че не бива секторът да бъде набеждаван, че е причина за високото ниво на заболеваемост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg