Цената на златото, тласната нагоре заради все по-големите опасения за банковия сектор след придобиването на "Креди сюис"  (Credit Suisse) от Ю Би Ес (UBS), е надвиши днес символичния праг от 2000 долара за унция, предаде Франс прес. 

След като днес акциите на големите европейски банки се сринаха на борсата заради придобиването на "Креди сюис", инвеститорите, опасявайки се от верижна реакция, са се насочили към златото, което е традиционно убежище.

Купуваме 10 пъти повече злато, отколкото преди пандемията

След фалита на американската банки "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) преди 10 дни цената на златото на финансовия пазар е скочила с близо 9 на сто. 

Златото е премина прага от 2000 долара само два пъти в последните години - през август 2020 година в разгара на пандемията от КОВИД-19, когато е достигнало исторически рекорд от 2075,47 долара и през март 2022 година през първите седмици на инвазията на Украйна в Русия.

istock
istock

Златото е "много привлекателно в период, в който притежателите на огромни сметки във фалирали банки се питат колко от средствата си биха могли да възстановят". Това коментира Рупърт Роулинг, анализатор за платформата за търговия с благородни метали "Кинезис мъни" (Kinesis Money).

Българи инвестират в злато

Освен това инвеститорите се питат дали централните банки, които повишават лихвите си от много месеци, за да се борят срещу инфлацията, няма да са принудени да намалят оборотите заради проблемите, които създават на банковия сектор

При подобен случай по-ниски основни лихви на все още силна инфлация все още биха могли да са от полза на златото.

Други активи, които през годините са се възползвали от ниски лихви и приток на ликвидност на пазара, но са пострадали през последните месеци от по-строгата парична политика, са акциите на технологичните гиганти и биткойнът. При последните борсови сесии обаче цената им е скочила. 

Биткойнът например се е повишил с над 5 на сто през уикенда, за да достигне днес 28 456 долара, което е рекорд от юни 2022 година.

Непостоянната криптовалута обаче продължава да е с близо 60 на сто под рекордната си стойност през 2021 година – 68 9992 долара. 

Както и при златото, погледите на пазара ще са насочени към Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, за да се види какво ще се случи на заседанието във вторник (21 март) и сряда (22 март).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg