Над 18% от имотите за продажба в столицата са ново строителство, в същото време всеки втори човек търси именно такова - това сочат данни на платформата за недвижими имоти Enoti.bg

Финансирането от банка на имот ново строителство не е по-трудно, но има своите специфики, коментират от musketari.bg - платформата, която се е заела да улесни вземането на ипотека.

Основната разлика е свързана със степента на завършеност на сградата и схемата на плащане към строителя, с които банките трябва да се съгласят. При завършен имот, банката финансира определен процент от пазарната му стойност и сделката се затваря веднага. Когато става въпрос за строящ се имот обаче, нещата стоят по-различно.

Къде най-евтино може да купите апартамент в Бургас, Варна и Пловдив

Строителите предлагат различни схеми, по които купувачите трябва да извършват плащания. Често това е някакъв процент при подписване на договор за покупко-продажба (обичайно около 30%). Второто плащане може да е остатъка до 100% или да се раздели на две плащания - 50-60% на Акт 14 (или груб строеж) и останалото при Акт 16 (или разрешение за ползване на имота). 

istock
istock

Най-често клиентите срещат трудности при осигуряването на първоначалното финансиране преди имота да има заверен груб строеж. Банките не приемат обезпечения по кредити за имоти, които не са получили Акт 14. В тези случаи купувачите използват собствени средства или комбинация от потребителски кредит и собствени средства, за да могат да се включат в сделката. Рядко някои могат да предложат и друг техен имот, който да служи за обезпечение и да покрие или цялата стойност от цената на новостроящия се имот или поне част от него.

Какво да правите, ако имате имот, който попада в общински парк

Когато се тегли потребителски кредит, обикновено той после може да бъде рефинансиран в новополучения ипотечен. По този начин клиентите могат да увеличат срока на задължението си и да намалят месечните вноски.

Друга специфика е свързана с ограниченията, които банките имат при финансиране на имоти преди Акт 16, разказват от musketari.bg. Разликите там са две - в минималната степен на завършеност, която може да е Акт 14 или Акт 15, както и в стойността, върху която се изчислява размера на кредита - дали да ползват стойност към етапа на завършеност или бъдещата стойност към Акт 16. 

istock
istock

Не на последно място, купувачите трябва да знаят, че при незавършени имоти някои банки имат ограничения и изисквания към инвеститора или строителя, който реализира проекта. Добре е да се коментира този въпрос преди да се пристъпи към подписване на договор и да се поемат финансови ангажименти.

За какво да внимаваме при покупка на имот "на зелено"

Освен разлики във финансирането, новото строителство крие редица рискове. 

Един от тях е, че строителят може да не успее да спази срока, с който се е ангажирал. Друг касае динамиката на пазара, която е толкова голяма, че след 2 години не е сигурно дали сделката, която сте договорили днес, все още ще ви изглежда добра.

Друг фактор, с който трябва да се примирите, ако купувате имот ново строителство, е начина на изчисление на квадратурата на жилищата. Често клиенти се възмущават, че  в нотариалния акт на жилището пише определена квадратура, а при оглед то изглежда по-малко. И при старото, и при новото строителство, в документите за собственост се вписва застроената площ на имота, както и процент идеални части от общите (стълбища, коридори, асансьори). 

istock
istock

При имотите, построени преди 1991 година, квадратурата, посочена в нотариалния акт е сбор на площта на помещенията в жилището, дебелината на зидовете и 25% от площта на тераса или балкон към него. След 91-ва обаче в документите за собственост като част от площта на жилището се вписват и идеалните части на сградата. Тогава се ражда и понятието “обща площ” - сбор от застроената и идеалните части.

Независимо от тези недостатъци, новото строителство е предпочитано от много купувачи. 

Две от безспорните предимства са свързани с по-лесния ремонт и с гаранционния срок, който дават инвеститорите и строителните фирми. Той покрива дефекти в конструкцията, инсталацията на сградата, притеснителни пукнатини и мухъл и трае от  5 до 10 години от въвеждането в експлоатация на сградата (пълен списък с конкретните срокове за всеки тип дефект можете да видите в Наредба № 2 от 2003г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройство).

Независимо към какъв вид имот сте се ориентирали - ново строителство (завършено или не) или старо, няма универсално правило за добра сделка. Важното е да си оставите достатъчно време за проучване и да проверите вариантите за финансиране преди да поемете ангажименти към продавача. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg