Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас стартираха 2021 г. с ръстове в цените и обемите продажби.Най-голям ръст в обема на продадените недвижими имоти има в Пловдив – с цели 34% на годишна база. Най-слабо се е увеличил обемът на сделките във Варна – с малко под 1%. Бургас регистрира повишение на продажбите с 12.5%. Това показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2021 г.
 
Цените на жилищата в трите най-големи града след София също са нараснали, като по този показател те се подреждат по същия начин – на първо място е Пловдив с ръст от 4.8%, следван от Бургас с ръст от 3.7% и на последно място Варна – с 2.6% повишение на цените. Това показват данни на BULGARIAN PROPERTIES на база индексите PSPI.
 
Всичко това показва, че жилищните пазари в големите градове не само че са се възстановили от спирането на пазарната активност през пролетта на 2020 г., но и че дори се развиват с по-бърз темп от този преди пандемията от COVID-19. Този извод се подкрепя и от постигнатите ръстове в цените, и от данните за обемите продажби, които са над нивата от преди пандемията.

istock
istock

ПЛОВДИВ
 
Пловдив привлича вниманието в началото на 2021 г. с голям обем реализирани сделки и уверен ръст на цените, който надвишава този в столицата София.
 
Цените в Пловдив се повишават с 4.8% и достигат средна цена за тримесечието от 826 евро/кв.м. Жилищата в Пловдив все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но виждаме, че вторият по големина град у нас отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса тази разлика.
 
С настъпването на пандемията растежът на цените в Пловдив леко се забави, но остана около 4% и виждаме, че през последните няколко месеца той се ускори до близо 5% и достигна темповете си на растеж от края на 2019 г. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г.
 
Пловдив изпъква и в демографската статистика по повод на привлечена вътрешна миграция. данни на НСИ за населението и демографските процеси през 2020 г. гласят, че най-голям брой от преселилите се в страната през изминалата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Това обяснява по-бързия темп на нарастване на цените и повишеното търсене на жилища в града. В допълнение на това и извън данните за градския пазар може да се посочи и повишеното търсене на парцели и къщи в селата около Пловдив.

Пловдив е единственият от 4-те най-големи града в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1 000 евро/кв.м. Най-скъпите квартали тук са с цени между 950 евро/кв.м. и 1 000 евро/кв.м. и те са Младежки хълм, Мараша, Център, Каменица 1. Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Изгрев, Прослав, Беломорски, Южен, Остромила, Коматевски възел и Коматево.
 
 

istock
istock

ВАРНА
 
Макар и трети по големина имотен пазар в страната на база обем сделки, през последните няколко години Варна изостава по темп на нарастване на цените.
Това е валидно и в началото на 2021 г., когато цените във Варна нарастват с 2.6%, а растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен – малко под 1% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията.

Да купуваме или продаваме имот сега

От данните можем да заключим, че жилищният пазар във Варна се е върнал към обичайния си темп от преди пандемията и че морската столица се развива устойчиво с умерен ръст на цените.
 
През 1-вото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата във Варна е 872 евро/кв.м.
 
Броят на кварталите с цени над 1 000 евро/кв.м. се увеличава спрямо този от края на миналата година. И така най-скъпите квартали са Морска градина, Гръцка махала, ВИНС, Общината, Спортна зала, Чайка, Център, Централна поща, Операта, Червен площад, Генералите, Чаталджа и Нептун.
Най-евтини с цени под 700 евро/кв.м. са жилищата в Кайсиева градина, Възраждане 4 и Владислав Варненчик.

 
 

istock
istock

БУРГАС
 
Бургас успя да достигне средните цени във Варна в началото на 2018 г. и от тогава насам задържа второ място по средни цени в страната след столицата София. През първото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата в Бургас е 904 евро/кв.м.
 
При темпа на нарастване на цените се забелязва известно забавяне след настъпването на пандемията. След ръстове с около 6-7% за периода 2017-2019 г. COVID-19 укроти този растеж и въпреки че пазарът се възстанови, виждаме, че от края на 2020 г. цените в Бургас нарастват с малко под 4% на годишна база.
 
И тук, подобно на Варна, най-скъпите квартали са с цени над 1 000 евро/кв.м. Това са център, Зорница, Лазур и Братя Миладинови.Най-евтино – под 700 евро/кв.м. - се продават жилищата в Меден рудник. Веднага след тях се нарежда Сарафово. В тези два района на Бургас има по-голямо предлагане на жилища ново строителство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg