От Общинското предприятие “София план” са идентифицирали 5 000 имота, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони.
 

“В София голяма част от тези имоти са в предвидени паркове, не са в тези, които са реализирани. Ако говорим за Борисовата градина, то там е известен казусът с Къпалнята “Мария-Луиза”. Повечето случаи на частни имоти в реализирани паркове засягат Южния парк и донякъде Западния парк.
 
Основната част от тези частни имоти са на места, които са предвидени за паркове (Източен парк, продължението на Южния парк и на Борисовата градина, на Западния парк), всички тези, които трябва да отидат на юг, към Витоша, те са предвидени в частни имоти. В това няма нищо странно, странното е, че толкова време тези имоти не са отчуждавани”, казва Любомир Георгиев -директор на Общинското предприятие “София план” пред БНР.
 
Всеки може да провери дали даден имот е частен или не, като разгледа кадастралната карта на София, която е публична. Тези територии, които са предвидени за паркове, са защитени от закона и не могат да бъдат преустроени в нещо друго, т.е. инвеститорите не могат да строят върху тях, но пък трябва да плащат данъците им.
 
Най-лесният начин за справяне с този проблем, е тези терени да се откупят от Столичната община, но това по груби сметки би означавало около 2 млрд. лв. (само за част от въпросните терени).
 

istock
istock

Обмислят се различни варианти за справяне с проблема, като не са изключени предложения, които включват и частен интерес и печалба за собствениците на тези имоти, но не и строителство, защото това ще премахне възможността да са парк. Това, което може да се направи е зони за градско земеделие, спортна инфраструктура, плащане на екосистемни услуги от СО и др.

Над 1100 собственици на гори са поискали да ги продадат на държавата

За казусът с къпалня “Мария Луиза”, Любо Георгиев поясни, че това не е приоритетен проект, защото е част от Борисовата градина, която обслужва кварталите наоколо. Приоритетни ще са тези квартали, в които няма никакви зелени зони, за да се осигури зеленина и да бъдат добре обслужени.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg