Около 35 на сто от сделките с недвижими имоти в България преминават през професионална брокерска услуга. Този процент е нисък и говори за недобро средно качество на услугите в бранша. Говори и за това, че потребителите не могат да се ориентират правилно към професионалните фирми, които предлагат високо качество и прилагане на добрите европейски стандарти.

Такива компании и брокери работят успешно на пазара и потребителите трябва да използват техните услуги. Изборът на доверен брокер трябва да бъде информиран избор на всеки гражданин, който да му гарантира защитата на личните интереси в процеса на покупка или продажба на имот. Това каза в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев по повод наближаващия професионален празник на бранша.

Средно веднъж в живота си едно българско семейство ползва брокерска услуга, посочи Ганев.

От началото на демократичните промени в България брокерските услуги при сделките с имоти са поскъпнали около два пъти и в момента са 2-2,5 процента, а за София и за някои от големите градове достигат и до 3 на сто от стойността на имота (за всяка от страните). Подобен е процентът (5-6 на сто) в други европейски държави, като в развитите пазари се калкулира в цената и се заплаща от собственика на жилището, каза Ганев.

С между 3000 и 3500 активни компании секторът "Продажби на недвижими имоти" посреща професионалния си празник - Деня на брокера - 30 октомври, който се отбелязва вече девета година, а с решение на Министерския съвет от 2021 г. той е и официален.

istock
istock

Над 330 от компаниите са членове на Националното сдружение "Недвижими имоти", каза Ганев. Пазарът в България е конкурентен и би трябвало това да определя качеството на услугите, но това не е съвсем така заради спецификата на пазара, според която брокерските услуги се ползват рядко, средно веднъж в живота от едно семейство, и това създава проблем.

Откриха пропуски в наредбата за брокерите на имоти

Ето защо голяма част от сектора в световен мащаб е регулиран, коментира председателят на НСНИ. Потребителите трябва да полагат необходимите усилия, за да знаят какви видове услуги, с какво качество трябва да им бъдат предоставени, кои са добрите стандарти, прилагани от професионалните брокери, как да се предпазят от лоши практики, за да запазят интересите си като купувачи и собственици, коментира Ганев, като допълни, че сдружението вече тридесет години се опитва да комуникира тези проблеми.

Въпреки неголемият дял на сделките с недвижими имоти през брокери, със сигурност, като свидетел на тези 30 и повече години на пазара, качеството на професионалните брокерски услуги вече е в пъти по-добро, в пъти е по-висока и отговорността на голяма част от компаниите. На пазара работят много фирми, които са професионалисти, спазват добрите практики и етичните правила, каза Ганев.

istock
istock

Той посочи, че в развитите страни над 85 на сто от сделките с имоти се случат чрез брокери, а мнозина семейства с години работят с един и същ агент, така както имат личен лекар или адвокат. Това е най-доброто решение, не избирайте обява, а избирайте своя партньор, своя доверен брокер, посъветва гражданите председателят на НСНИ.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg