Нова наредба на Министерството на образованието въвежда държавен образователен стандарт за брокерите на имоти.

Чрез него може да се придобие квалификация за длъжността и тя да стане част от списъка за професионалното образование и обучение. 

Браншът отдавна настоява за квалификация на професията „брокер“. От Националното сдружение недвижими имоти обаче откриват пропуски в проекта за наредба. Председателят на сдружението Добромир Ганев коментира пред Радио Варна:

Цветелин Иванов: Цените на имения в квартали до София стигат осемцифрени суми

"Ще предложим да има специфични икономически знания, свързани с бизнеса, оценителни стандарти и  методи за оценка. Тези неща не ги виждаме в новата наредба. Липсват изисквания за знания за устройство на територията, архитектурата и строителството. Липсва познаване на кадастрални карти и устройствени схеми. И в предната, и в тази наредба липсва нещо много важно за дейността на брокерите - това са знания за материали, суровини и технологии, които се влагат в строителството. Ще оформим тези пропуски като предложение към наредбата, защото има дефицит на тези знания през последните години. "

Наредбата е подложена на обществено обсъждане до началото на ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg