Не можем да не забелязваме, че бумът на жилищния пазар пренасочва богатство към съществуващи или като цяло по-стари собственици на домове и така може да разшири неравенството между поколенията.

Ръст на цените на жилищата често води до по-високи наеми, които преобладаващо се плащат като парични преводи от хора, които нямат собствено жилище, към собственици на съществуващи жилища.

Това твърди заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънлиф съобщи, че бумът на жилищния пазар във Великобритания може да продължи и след като данъчните стимули на правителството отпаднат тази година, предаде Bloomberg.
 
По думите му само 19% от наемателите могат да си позволят да спестяват достатъчно, за да изтеглят ипотечен кредит за 95% от стойността на имота, който биха искали да купят, допълни Кънлиф, имайки предвид предлаганата от правителството програма за гарантиране на заемите в помощ на хората да навлязат на имотния пазар.

Според него жилищният пазар е допринесъл за разширяване на неравенството преди финансовата криза. Кънлиф посочи, че структурни промени след пандемията като повече работа от вкъщи може да задържат високото търсене.

Може ли да изтеглите кредит за имот, който покрива 100% от цената

Макар че „би следвало да се очаква пазарът да се охлади, когато държавната подкрепа за икономиката като цяло и за жилищния пазар в частност бъде оттеглена“, Кънлиф смята, че „може би има някои основания да смятаме, че ръстът на търсенето на жилища през последно време и съставът на търсенето, което стимулира британския пазар през последните месеци, отразяват по-трайни двигатели и пазарът няма да се срине отново до представянето си през десетилетието преди пандемията, когато данъчните стимули бъдат оттеглени“.
 

istock
istock

Регионалните жилищни пазари се представят особено добре в момент, когато хората са принуден да работят от вкъщи и се възползват от възможността да напуснат големите градски центрове. Кънлиф смята, че е твърде рано за оценка дали тази тенденция ще бъде устойчива, след като ограниченията заради коронавируса бъдат отменени.
 
„Предпочитанията по време на пандемията и блокадата може да не насочват добре за поведението след пандемията“, посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg