Стандартно думата спекулация се дефинира като използване на положението с користни цели или злоупотреба с обстоятелствата. Ето защо спекулациите, бъдейки все по-често явление днешно време, се възприемат като некоректни практики, смята Александър Гергов от Antre. Конкретно в имотния бранш, те са посочвани като основен фактор за „надуването на имотния балона“. Това е и причината, когато се каже спекулация, хората да подхождат скептично и предпазливо. Възможно ли е обаче, освен негативите, които безспорно водят спекулациите след себе си, да има и позитиви?

Той дава два примера, в който спекулациите носят само позитив и за двете страни, както за продавача, така и за купувача на недвижим имот.
 
Продажба на имот от спекулант
 
В новото строителство хубавите апартаменти обикновено се изчерпват още преди акт 14 (груб строеж). От една страна това се случва заради атрактивната цена, а от друга тъй като купувачите имат най-богат избор от апартаменти и съответно могат закупят най-подходящия имот за тях на база площоразпределение, изложение, етажност и не на последно място - гараж или паркомясто. Съответно строителите предлагат различни схеми на плащане, от минимално самоучастие (10-20%) в начален етап, така и до по-голямо самоучастие достигащо 50% до акт 14. В случаите, в които строителните предприемачи изискват по-голямо самоучастие от купувачите, голяма част от тях отпадат, тъй като нямат средствата, а и преди акт 14 не могат да разчитат на ипотечно кредитиране. Ето защо за купувачите остава да се надяват да намерят хубав имот след акт 14, който те да закупят, като напълно съзнават, че цената ще е 15-25% по-висока, но и рискът за тях по-нисък.

Застой на пазара на имоти вече повече от година

Тук именно се появява ползата от спекулантите, които са решили да инвестират тези 30-40-50% лични средства, като закупят много хубав апартамент на зелено или в ранен етап на строителство, за да генерират доходност от 15-25% след 1-2 години. По този начин купувачите с малко самоучастие могат благодарение на спекулантите да достигнат до имоти с по-добро разпределение, изложение и етаж. Естествено те заплащат 15-25% по-висока цена, която е напълно съобразена с етапа на развитие на сградата, тъй като на всеки етап самите строителни предприемачи покачват аналогично цената.
 

shutterstock

Покупка на имот от спекулант
 
Неписано правило на имотния пазар гласи, че ако даден имот не се продаде до 40-50 дни, то интересът към жилището драстично спада. Тогава шансът, имотът да бъде продаден, без да се правят подобрения или промени по офертата, е въпрос на късмет да излезе точният купувач. Така, ако след 3-6 месеца имотът е още на пазара и няма купувач, а продавачът вече е мотивиран да продава, то може би единственият шанс за продажба е на спекулант.

Естествено, за да сключи добра сделка продавачът трябва да е наистина добър в преговорите, защото стандартно спекулантите ще се опитат да свалят имота с поне 10%. Но както казахме тогава, това може да е единственият шанс за продажба на продавача.
Тази статия не променя фактът, че спекулациите на имотния пазар в масовия случай оказват не най-благоприятното въздействие върху него. По-скоро има цел да покаже, че нищо не е само черно или бяло, и че дори спекулациите могат в един момент да имат своя принос било то за купувач или продавач, допълва експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg