Експерти наблюдават застой на пазара на имоти вече повече от година. Броят на сключените сделки намалява, заедно с овладяването на инфлацията. Очаква се и покачване на лихвения процент, което допълнително ще охлади пазара.

С около един процент, от 2,6 на сто, каквато е средната лихва за ипотечен кредит в момента - до 3,6% в края на 2024 година, се очаква да поскъпнат кредитите.

И въпреки, че в процентно изражение покачването изглежда незначително, в реална стойност месечната вноска може да се превърне в съществен дял от семейния бюджет, казва пред БНР финансистът Десислава Николова и дава пример с условна сметка.
 
"В момента при тези условия – 100 000 евро за 10 г. при средна лихва 2,6%, месечната погасителна вноска е в размер на 947,25 лв. Покачване с 1%, нека да го сложим 3,6 на сто, вече погасителната става 993,55 лв.", допълва тя.

Ще има ли сътресения на жилищния пазар у нас

Затова експертите съветват общият размер на задълженията да не надвишава 30% от доходите на домакинството. Това ще "застрахова" семейния бюджет от нарастване на лихвата:
 

istock
istock

"Ако така сме го изчислявали или сме си направили разчетите навреме, трябва да сме спокойни. Данните към момента сочат, че хората са платежоспособни. Разбира се, ще има и такива, които не са си направили добре сметките, но не се очакват големи и съществени сътресения по отношение на общото качество на кредитния портфейл", каза Десислава Николова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg