Инвеститорите привлечени обратно към високодоходния дълг на добивните компании загубиха милиарди долари от последния срив на цената на суровината.

Петролът в САЩ поевтиня с повече от 15 на сто от 4 март насам, като удари ново шестгодишно дъно от 42 долара за барел, заличавайки над 7 млрд. долара от пазарната стойност на рисковия дълг, емитиран от нефтодобивните дружества.

Спадът на цените отново засили безпокойството, че производителите на петрол ще имат сериозни затруднения в обслужването на облигации за 120 милиарда долара с висока доходност, емитирани през последните три години на силно нарастване на шистовия добив в САЩ.

През февруари цените на петрола се стабилизираха и за всички изглеждаше, че дъното е достигнато и пазарът се отблъсква от него. Така апетитът за инвестиции в нефтодобивния сектор отново се засили. Но постоянното нарастване на петролните запаси в глобален мащаб до рекордни нива, както и запазването на политиката на OPEC за високи квоти за добив, доведе до нов срив на цените на петрола.

По данни на Bloomberg, премиите, които инвеститорите искат за дълга от спекулативен клас на нефтодобивните компании, са нараснали с 1 процентен пункт през последната седмица, до 9.4%. Все доходността на облигациите остава под нивата от януари, когато достигна връх от 10.7%.

Днес американската Агенция за енергийна информация отчете изненадващо силен ръст на петролните запаси в САЩ през миналата седмица, до рекордните 458.5 млн. барела.

Най-търгуваните в Ню Йорк контракти за суровината – фючърсите за сорт WTI с доставка през април, поевтиняват с 2.78%, до 42.25 долара за барел.