В последно време хората търсят да купят жилище, което има и гараж. В практиката си имаме развалена сделка за покупка на апартамент на бул. „Витоша“ заради липса на гараж. Това съобщи Христина Рангелова, главен брокер „Корпоративен отдел“ в агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

По думите й все повече нараства броят на клиентите със семейство с 2-3 деца, които искат задължително към жилището да има дори две паркоместа. Заради голямото търсене цените на гаражите в София варират между 15 хил. и 22 хил. евро.

„Преговаря се върху цената на имота, но не и за цената на гаража“, уточни Рангелова. Дори се забелязва тенденция цените на гаражите да стигат пазарната стойност на гарсониера в крайните райони на столицата.

Бизнесът купува все повече имоти за жилищни нужди. Много компании вече наемат или купуват жилища за своите служители в близост до офиса т.е. те имат желание да инвестират в човешки ресурси. Това са например фирми с офиси по „Цариградско шосе“ и в Бизнес парка. Поради това и в някои райони като „Младост“ наемите на апартаментите държат стабилни нива – често по-високи от тези в принципно по-скъпи райони, в които обаче няма установени бизнес представителства.

Във връзка с инвестициите на бизнеса напоследък се наблюдава засилено търсене на имоти за задоволяване на собствени нужди от страна на компании, които искат да се разширят, да разполагат със собствена складова база или шоурум, да закупят парцел за построяването им.

Що се отнася до търсенето на офиси за покупка, в момента има две противостоящи тенденции. От една страна, немалко фирми се изнасят в покрайнините на града, тъй като същността на бизнеса им не предполага необходимост от близост до административни сгради и институции, докато за други компании това е абсолютно задължително и те търсят преместване на по-централна локация.

Магазините се завръщат на мода. Хитът, който бяха моловете през последните няколко години, създаде както техни привърженици, но и хора, които не харесват обстановката там и предпочитат търговските улици, коментира Диана Антонова от „Явлена“. В „Младост“ пък се наблюдава търсене на малки търговски площи по главните пътни артерии за рентиерска инвестиция (за фризьорски салони и квартални магазини) с цел отдаването им под наем.

Има промяна и в нагласите спрямо т.нар. имоти ново строителство. През последните 2 години почти не се изграждаха нови сгради, поради което имотите от този тип намаляват, а нуждите на хората се увеличават. За сметка на това се отчита, че фирмите, които продължават да строят в момента, са устойчивите и стабилните, за които дори и банките отпускат финансиране, преди да е издаден акт 16.

Същевременно ръстът на сделките с ипотеки през 2010 г. спрямо 2009 г. е с 2% въпреки по-малкия брой сделки като цяло, което е добър сигнал за раздвижването на пазара.