Наемането на подходящо жилище в София може да се окаже трудна задача, особено ако идвате от друг град, имате бегла представа за имотния пазар и нямате опит в търсенето.
 
Не правете компромис с местоположението
 
Когато започнете търсенето на жилище под наем е добре за начало да си изясните кои райони на столицата ще са подходящи и удобни за вас, съветват експертите от Forton homes.. Ако имате деца, тогава си отговорете на въпроси, като какво би ви улеснило в местоположението, дали предпочитате да сте близо до работа и детските заведения или училища или да пътувате повече; кое е по-изгодно за вас – да плащате по-висок наем за имот в центъра за сметка на краткия път до работа и училище или по-нисък наем в краен квартал, но с повече време в трафика на града.

Преценете етажа, който ви удовлетворява

Предварително е добре да сте помислили върху тези детайли, защото това ви гарантира по-добър подбор на оферти. Поинтересувайте се какви са предимствата и недостатъците на първи етаж или последен етаж. Първи етаж обикновено се асоциира с по-лесен достъп от крадци, както е и уязвим от наводнения. Но жилище на нисък етаж има и положителни страни – не сте зависим от асансьор, а също така не се налага да изкачвате много стълби. Основен плюс на апартаментите на първия етаж е, че са с малко по-нисък наем от тези на по-горни етажи, което е важно при определяне на бюджета.

Ако пък се насочите към последен етаж, трябва да сте наясно, че има опасност от протекъл покрив. Плюсът на мансардата е, че няма да бъдете обезпокоявани от шумни съседи и ще имате  удоволствието да се наслаждавате на нощното небе.
Вземете предвид квадратурата
 
Помислете добре и за размерите на жилището, съобразено с броя на членовете на семейството, дали имате домашни любимци, имате ли твърде много вещи, за които да обособите място. Помислете за разпределението на помещенията, какво би било удобно за вас и семейството ви. Преценете дали не е по-добре да имате по-малък, но функционален апартамент под наем, който да използвате на 100%, отколкото по-голям, но с разпределение, което не е подходящо за Вас.

istock
istock

Ново или старо строителство?
 
Винаги при търсене и наемане на имот, изниква и въпросът: ново или старо строителство. Определете своите плюсове и минуси за двата варианта, след като се запознаете с особеностите им. Често хората взимат под внимание по-добрата уреденост на новото строителство и съвременната архитектура. Общото състояние на апартаментите в повечето случаи е по-добро, в такива сгради по принцип живеят по-често млади хора. И не на последно място, въпросите с общите части са уредени и има осигурен професионален домоуправител, както и почистваща фирма.
 
Разбира се, тук става въпрос и за личен опит – често има клиенти, които са живели в стара сграда и предпочитат бъдещата им квартира да бъде старо строителство, тъй като намират повече удобство и по-просторни жилища. Важно е да определите бюджет, който е съобразен с вашите доходи, изискванията към търсения имот, компромисите, които можете да направите и такива, с които не можете да се съгласите.
Уверете се, че наемодателите са коректни
 
Предварително проучване е много важно и в тази ситуация. Когато сте избрали бъдещото си жилище под наем, е важно да прецените добре наемодателите. При срещите с тях следете отношението им към Вас и не на последно място – отношението им към имота. Обърнете внимание дали жилището е чисто и подредено. Разбира се, добре е да обърнете внимание и на документалната част. Не давайте капаро без документ за това. Съществуват случаи, в които наематели дават капаро и после не откриват наемодателя, за да вземат своя апартамент под наем. Затова не се предоверявайте.

Запознайте се подробно с условията по сделката
 
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, след като сте открили своето местенце, е да се запознаете подробно с условията за наема и настаняване в имота. Не бихте искали да инвестирате излишно от времето и енергия, за да откриете впоследствие, че договорът за наем не е това, което сте очаквали. В случай че е необходимо, направете си списък с всички въпроси, които са от значение за вас. Например: кога най-рано можете да се настаните, за какъв срок ще бъде сключен договорът, кой ще бъде отговорен (наемодателят или наемателят) за покриването на разноските при евентуален ремонт, каква е стойността на наема и какво следва при невъзможност за навременно плащане.

istock
istock

Също така, поинтересувайте се  какви са режийните разходи и комуналните такси. Ако имате домашен любимец, е добре да попитате дали може да го отглеждате в жилището. Допълнително и за ваше улеснение, може да се поинтересувате има ли сключен абонамент за интернет (и ако няма, може ли да разчитате на такъв). Проучете всички права и задължения, които бихте имали като наемател, за да сте спокойни, че сте се запознали подробно с всички детайли.

Имайте „едно наум“ за уловки
 
Всеки наемател се пита трябва ли да се сключва договор за наем. Да, добре е да се сключи такъв договор – това е двустранен документ, в който са описани правата и задълженията и на двете страни. На първо място, по този начин си гарантирате пребиваването в жилището необезпокоявани. В договора понякога има клауза, в която е упоменато, че наемодателят може да ви посещава, за да провери имота си. Естествено, ако има нужда да ви дойде „на гости“, трябва изрично да ви е уведомил.

Струва ли си да инвестираме в апартамент на морето

Ако се стигне до спорове, разрешаването им трябва да е уредено в договора.
Освен това в документа би трябвало да е записано, че наемодателят е длъжен да се грижи за имота си и ако апартаментът има нужда от по-значим ремонт, той е длъжен да го извърши. И не на последно място, в договора трябва да е записано, че наемодателят няма право да ви изгони от жилището без предизвестие от един месец.
 

istock
istock

Сключването на договор за апартамент под наем, ще ви даде сигурност и прозрачност във взаимоотношенията с наемодателите, а в допълнение можете да  направите и приемо-предавателен протокол, с който да опишете първоначалното състояние на наетия имот. Така си гарантирате, че след известно време, наемодателят няма да “открие” проблем с жилището или евентуални липси, които да държи вие да възстановите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg