Смартфоните дебютираха в класацията „Топ 10 на изплащане” директно на 4-та позиция след като бяха 11-ти в последното издание. Таблетите се изкачиха от 9-то на 6-то място. Тези два факта потвърждават тенденцията за устойчив ръст в търсенето на мобилни устройства в България.

Това показва новото 6-то издание на класацията „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България за първата половина на 2013 г.

Целта на рейтинга е да представи ясна картина на потребителското търсене в страната. Той класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа продукти, според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане.

Новото издание на класацията е базирано на повече от 140 000 молби, подадени през първата половина на 2013 г. Над 53% от тях бяха за 10-те най-търсени стоки.

С влизането на смартфоните в „Топ 10 на изплащане” се потвърди прогнозата на експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, че през първата половина на 2013 г. тези устройства ще бъдат сред най-търсените стоки.

Експертите на БНП Париба Лчини Финанси, България обясняват нарастващото търсене на мобилни устройства с все по-широкото проникване на интернет и уеб базирани услуги в живота.

Друг фактор, който движи пазара на тези устройства е фактът, че България е една от страните с най-бърз интернет в световен мащаб, което се потвърждава от редица проучвания на международни организации и експерти.

Развитието на технологиите също играе важна роля, тъй като позволява на производителите да предложат съвременни устройства на разумна цена.Интересна тенденция в новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” е навлизането на съвсем ново технологично поколение телевизори.

Според данните през първата половина на 2013 г. най-търсеният модел е 40” 3D LED Full HD със смарт функционалности. В предишните издания най-купуваните модели бяха 32” LCD HD телевизори. За последно подобна смяна на поколенията се случи преди повече от 10 години, когато телевизорите с кинескоп бяха заменени от тези с плосък екран.

Тази тенденция показва и значително развитие на системите за домашно забавление, тъй като смарт телевизорите предоставят съвсем ново изживяване на зрителите.

Според експертите на компанията новото поколение смарт телевизори ще променят целия спектър от услуги, предоставяни от операторите благодарение на връзката към интернет и възможността за интерактивност от страна на зрителя.

Все по-широкото навлизане на тези устройства ще се отрази върху системите за плащания на ТВ услуги /напр. абонаменти, и др./ и върху рекламния бизнес като ще позволи излъчването на таргетирани оферти в реално време.

Най-търсеният модел телевизор е почти два пъти по-скъп в сравнение с победителя от 2012 г.

През първата половина на 2013 г. хората отделяха повече пари и за спално обзавеждане. Това може да се счита за знак, че потреблението и покупателната способност на българите се повишават.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Луик Льо Пишу заяви:

„Нашата компания е приела като свой ангажимент да предоставя на хората удобни за ползване финансови продукти при изгодни условия. Ние предлагаме иновативни решения като възможността за онлайн кандидатстване за потребителски кредит през електронните магазини на нашите партньори и през виртуалния ни „магазин за кредити”. Така подкрепяме ръста на потреблението, което ще бъде един от основните двигатели за възстановяване на икономиката”.

През първата половина на 2013 г. беше отбелязан ръст от 13% при онлайн молбите за покупка на стоки на изплащане. Не е изненада, че ИТ продуктите като лаптопи, смартфони и таблети са сред 5-те най-търсени стоки в този сегмент.

Обяснението за тази тенденция е, че пазаруването в интернет е популярно най-вече сред младите образовани хора, които се интересуват от нови технологии и са склонни да използват иновативни канали за пазаруване като интернет.

От друга страна през последните две години онлайн кредитирането у нас отбеляза значително развитие. Повечето търговци стартираха електронни магазини или развиха съществуващите като предоставиха възможност за кандидатстване за потребителски кредити изцяло онлайн.