Принуждаването на банките да увеличат капиталовите си буфери няма да разреши дълговата криза в еврозоната, защото използването на публични средства ще увеличи задлъжнялостта на държавите.

Това предупреди изпълнителният директор на Deutsche bank Йозеф Акерман, съобщи The Financial Times. Много банки пък планират да свият дейността си, което може да доведе до нова кредитна криза.

Според Акерман дебатът за рекапитализация на банките е „непродуктивен”, защото така няма да се намери решение на проблема с държавните облигации, които

губят своя статут на нискорискови

„От една страна, дебатът за рекапитализация на финансовите институции дава знак намаляване стойността на ценните книжа, използвани като обезпечение по кредитите. Но, от друга, ресурсът за рекапитализацията най-вероятно няма да дойде от частните инвеститори”, коментира Акерман. По думите му държавите членки ще трябва сами да осигурят средства и така дълговете им ще нараснат допълнително.

„Ключът към проблема е в това правителствата да възстановят доверието в стабилността на държавните финанси”, каза още Акерман. Той увери, че Deutsche bank ще направи всичко по силите си, за да предотврати принудителна рекапитализация.

Лидерите от еврозоната в момента обсъждат възможността да задължат банките

да подсилят капиталовите си буфери

или да получат държавна помощ, за да се възстанови доверието в банковата система.

Въпреки това кредитиращите институции се въздържат да набират капитал при такива ниски цени на акциите. Експерти дори прогнозират, че много банки могат да свият допълнително дейността си, което може да доведе до кредитна криза.

Нежеланието на Акерман да използва държавен капитал е добре известно. Още през 2008 г. той се разгневи на подобно предложение от политиците в Берлин. Според слуховете Акерман заявил, че използването на правителствена помощ би било „срам”, но впоследствие той отрече да е използвал точно тази дума.

Немските банкери пък са на мнение, че финансовите институции в Германия са в по-добро финансово състояние в сравнение с тези в други държави от еврозоната.