Закон за защита от банки готвят депутати. Червената народна представителка Дора Янкова ще стартира обществен дебат другата седмица за нови правила по регулацията на отношенията потребители - банки.

Целта е да се намери общо решение при казуси като ипотека на единствено жилище, когато потребителят изведнъж се е оказал безработен.

Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, даде пример със законодателството в Испания.Там при единствено жилище с ипотека на майка с дете до 2 г. може да се прибегне до ново разсрочване на задължението по погасяването на дълга.

Подобна антикризисна мярка се предлага и ако ползвателят на ипотека изведнъж се окаже безработен, уточни още Янкова. А колегите й допълниха, че ще дискутират срокове за разсрочване на рамките на 3, 6 или 9 месеца.

"Ще предложа темата първо на вниманието на колегите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, но заедно с това ще инициирам публична дискусия с участието на Асоциацията на банките, Комисията за защита на потребителите, представителите на НСОРБ и граждански формации", каза соцдепутатката. По думите й се налага нова регулация в сектора потребители - публични финанси - банки.

"Хората не са виновни за кризата, но в почти същото положение изпадат и общините", коментира още Янкова.

Тезата за нови правила между потребителите и банките бе повдигната и от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев преди дни.

А колегата му от ДПС Хамид Хамид допусна и създаването на изцяло нов закон, който да създаде регулацията подобно на закона за гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя.

"Абсурдно е промените в законодателството да стават за сметка на стабилността на банките, защото там имаме и вложители, и кредитополучатели, но целта е да стигнем до работещи норми", каза Янкова.

Соцдепутатката уточни, че темата е била една от водещите и на вчерашната дискусия "Отговорен парламент" с граждански организации в Народното събрание.