Поне при половината банки на пазара у нас има проблеми с общите условия при тегленето на кредит, отчете вчера председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.

Затова комисията е започнала проверка на общите условия към контрактите за заеми за физически лица на всички банки. Ще бъде направен и секторен анализ, за да се види какви са пропуските в работата на финансовите институции.

"Самата комисия за защита на потребителите не може да налага глоби, а само да дава препоръки, които трябва да се изпълнят в седемдневен срок. Ако въпреки това нередностите продължат, може да се стигне до завеждане на иск", обясни Златев.

Справката на КЗП показва, че броят на жалбите в областта на банковите продукти и услуги се увеличава, като само от началото на тази година до момента са подадени около 60 жалби.

За сравнение - през цялата минала година броят им е бил 68. Сигналите за нарушения са свързани предимно с проблеми по така наречените бързи заеми, кредитни карти и такси по различни банкови продукти и услуги.

През миналата година в КЗП са получени общо 21 000 жалби, което средно прави по 56 сигнала на ден. За същия период са направени и 16 000 инспекции.