За първи път от 1997 г. насам се опитват да вкарат Българската народна банка в игри с политически замисъл и да навредят на нейната репутация, коментира пред БНР бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Сегашният подуправител на Централната ни банка Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление, че не е наложил мерки, които да спрат източването на Корпоративна търговска банка. Заимов определя колегата си като съвестен професионалист.

Съдейки за българската съдебна система от мнения на партньори от Европейската комисия, съдейки и хора, които са били в подобна позиция, обвинени незаслужено, тя не е ефективна и не се отличава все още с необходимото качество, коментира Заимов.

Според него няма как да се разклати банковата ни система. Единствената възможност е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд.

В България има 27 банки и голямата част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове на банките в България.

Активите на българските банки са 85-86 милиарда лева. Резервите на Централната банка, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 милиарда лева. Каква е тази организация или тези хора, които могат да нарушат равновесието на подобна система? Пита Мартин Заимов.