Банкови експерти очакват до края на годината лихвите по кредитите за домакинствата да отбележат най-голямото понижение от няколко години насам.

За миналата година средният лихвен процент по заемите за домакинствата е бил 10,22, а до края на 2013-а експертите прогнозират лихви от 9,71 на сто, стана ясно още на бизнес форума "Шумът на парите", съобщава БНР.

Домакинствата се пазят от неразумни покупки и внимават при тегленето на потребителски кредит, коментира банковият експерт Радослав Велков.

Според него тези, които имат относително по-ниски доходи, се стремят към максимален срок до 120 месеца, за да може вноската да им е по-малка и да не натежава на месечния бюджет. Тези, които имат по-високи доходи, предпочитат по-късите срокове - между 60 и 72-74 месеца.

Най-често хората теглят потребителски заеми за между 6 и 7 хиляди лева, уточни Велков. При ипотечните кредити експертите са изчислили, че през 2007-а година, ако допуснем, че едно семейство дава всичките си доходи, за да си изплаща жилищния заем, това е било възможно за около седем години.

Сега, ако домакинство влага всички средства в ипотечен кредит, условно би могло да приключи с дълга си за около три години. За депозитите банковите експерти не препоръчват алтернатива.

Маргарита Кариди, генерален директор на една от банките у нас, обясни, че увеличението на спестяванията, което се отчита от статистиката, не трябва да се разбира буквално. Нарастват депозитите над 1 милион лева.

Голяма част от тези пари идват от чужбина. Нека да не се подлъгваме, че това е тенденция - стабилна, здрава, напротив, много от българските потребители обедняват, каза Кариди.