Фирмите и домакинствата вече си плащат по-редовно вноските по лизинговите договори. В края на септември необслужваните вземания на лизинговите дружества са за 701,2 млн. лв. Това е с 91,7 млн. лв. по-малко в сравнение с размера им година по-рано.

Спрямо второто тримесечие на 2013 г. лошите вземания се свиват с 22,3 млн. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ). Така към края на септември необслужваните вземания са 23,4% от общата сума по всички договори за лизинг.

За сравнение през същия месец на 2012 г. лошите договори за лизинг са били 24,2 на сто от всички.

„Причината за подобрението е, че изтича матуритетът по старите договори за лизинг”, коментира Борислав Тодоров, управител на „Кюн Лизинг”.

Той обясни още, че след 2009 г.

компаниите са станали много по-консервативни

при сключването на контракти. Така несъбираемите вземания по договорите след този период са много по-малко. Тодоров посочи още, че общият размер на лошите вземания намалява също, защото тези, които са 100% несъбираеми, са отписани като загуба. Някои лизингови дружества след това ги продават на колекторските фирми.

Данните на централната ни банка показват още, че има плахо съживяване на лизинговия пазар. Новите договори по финансов и оперативен лизинг за третото тримесечие на годината са в размер на 303,6 млн. лв. Това означава, че всеки месец се подписват контракти на стойност средно по 101,2 млн. лв. За времето от юли до септември са сключени нови договори по финансов лизинг за 278,2 млн. лв.

Клиентите предпочитат този вариант, защото в края на договора те могат да станат собственици на актива. В контрактите по оперативен лизинг не е предвидена такава възможност.

Спрямо третото тримесечие на 2012 г. размерът на новите договори за финансов лизинг се увеличава с 27,3 млн. лв. показват още данните на БНБ. Спрямо края на юни тази година обаче има намаление от 14,6 млн. лв. От статистиката става ясно още, че

фирмите са основните клиенти на лизинговите дружества

През третото тримесечие на 2013 г. на тях се падат 250,8 млн. лв. от новите договори за финансов лизинг. За същия период домакинствата са сключили такива контракти на стойност 26,9 млн. лв. През третото тримесечие на лизинг най-често са купувани товарни и лекотоварни автомобили, отчитат още от БНБ.

Стойността на новите договори в този сегмент е 94,6 млн. лв. След това се нареждат новите контракти за покупка на машини и оборудване за индустрията. Те са в размер на 92,6 млн. лв. Новите договори за покупка на лизинг на леки коли за времето от юли до септември са на обща стойност 82,8 млн. лв.

Въпреки че са в по-малък размер, не липсват и

контракти за придобиване на имоти по тази схема

Те възлизат едва на 2,8 млн. лв.

Данните на БНБ показват още, че към края на септември вземанията на лизинговите дружества са в размер на 3,1 млрд. лв. общо. В тази сума влизат както старите, така и новите договори за лизинг.

Само вземанията по финансов лизинг са 2,99 млрд. лв. На годишна база те намаляват с 288,3 млн. лв., а спрямо второто тримесечие на 2013 г. нарастват с 6 млн. лв.